NEMOCI TOLLERŮ

Velmi často mám telefonáty ohledně nemoci tolerů. Většina chovatelů tvrdí, že jde o zdravé plemeno. Bohužel, jako všechna plemena, trpí i toleři na dědičné nemoci.

SRMA / selhání autoimunity – na to trpí cca 34 plemen, po staru nemoc bíglů. Na SRMA se bohužel nepodařilo testovat rodiče, nelze to nikde na světě. Nebudu vypisovat co a jak, stačí mi zavolat. Další mutace genu MDR1 nesnášenlivost IVOMEC a IVEmerktin, po aplikaci rychlý úhyn. Testovat lze ostatní CDDY,  JADD atd. Je toho dost.

U tolerů řádí i předčasná hluchota. Proč toto píšu? Nechci špinit plemeno, které chovám, ale chci pomoci hlavně i majitelům štěňátek od jiných chovatelů, kteří nekomunikují a nepomohou svým odchovům. Bohužel se dost množí telefony s pomocí o radu od majitelů štěňátek, kteří koupili od jiných chovatelů a ti dost často (ne všichni) nekomunikují po prodeji už vůbec. Pak štěňátka zbytečné hynou nebo se majiteli prodraží zbytečně léčba.

Já už nějaký rok svým zájemcům, toto říkám před rezervací a dávám písemně nemoci a příznaky nemocí a tím chráním životy štěňátek a nervy a bezradnost majitelů.
Klidně mi mohou zavolat bezradní majitelé, i když nemají štěně od nás. Tel. 721286094. Léta se zabývám genetikou i než nakryjeme, i kvůli jiným nemocem. Každý chovatel, by měl než nakryje prostudovat linie a nemoci v nich a tím eliminovat vážné nemoci na minimum. Většina nemocí se projevuje až u nových majitelů, cca po 4tém měsíci věku.

Poznámka: Psi musí mít dvě zřetelná normálně vyvinutá varlata, zcela sestouplá do šourku.


 

1 thought on “NEMOCI TOLLERŮ

  1. Nada Baxova

    Dobrý den.
    Radi bychom s manželem koupili od Vas pejska -štĕňátko(nejraději s tmavym cumackem:)a možná,že i bílým palenim)
    Mame rodinný domek a zahradu.Oba mame radi pohyb a na parťáka na cesty a výlety čekáme.
    Bohužel předešlý pejsek zemrel a nam se velmi stýská.
    Opakovane jsme četli od Vas články a myslíme si,že pejskům rozumíte.
    Budeme radi kdyz nam odpovíte.
    A kdyby náhodou na nas vysel nějaký pejsek můžete volat na tel. 733 334 377.Děkujeme Baxovi.

    Reply

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..