20 LET CHOVU TOLLERŮ

V roce 2021 slavíme 20 let aktivního chovu tolerů. Celkově už je to 45 let, co chováme pejsky, krátce to byly kolie a poté 26 let belgický ovčák.

Začínala jsem u koní s parkury a dostihy. Mojí touhu pořídit si vlastního koně, mi rozmluvil veterinář, který podotkl, že při mé přehnané péči a hlavně smůle, mi i zdravý kůň, do rána umře 🙂 To bych snad ani nepřežila.

Tak jsem se vrhla na chov pejsků, svou druhou životní vášeň. Vystudovala jsem veterinární školu a do revoluce pracovala ve veterinární nemocnici v Českých Budějovicích. Jenže… lidi tam vodili mnoho pejsků na utracení a já si je od nich brala domů a hledala jim nové domovy. Tehdy to bylo běžné, omrzel tě pejsek… utratíme. A já dovedla rodinu na mizinu, leckdy jsem měla doma i 20 pejsků pohromadě. My i s dětmi jsme žili o rohlících, aby pejsci měli maso 🙂 A tak jsem se dostala k chovu.

Léta úspěchů, střídaly roky neúspěchů, prolnuté bojem s pomluvami a českou závistí. Mnohdy jsem měla chuť s chovem skončit. S tím zkrátka musí počítat každý chovatel. Ač jsme chovatelé, máme pejsky, jako členy rodiny. Každý chovatel (nikoli komerční množitel) a nejen tolerů, v dobré víře dělá spojení, která se ne vždy vydaří a to k chovu patří. Ten, kdo tvrdí, že nemá žádné nemoci v chovu, nemluví pravdu. Problémy a starosti k chovu pejsků patří, jsou to živí tvorové.

Nutit globálně nové majitele do chovu a výstav u osmitýdenních štěňátek, je zrádné. Sebelepší chovatel v tomto věku štěněte neodhadne, co ze štěňátek bude. Všechno jsou jen předpoklady. Je nutno vyčkat nejméně do jednoho roku věku a poté dojet ukázat chovateli, zda předpoklady má či ne. Každý chovatel by měl znát základy genetiky, ale bohužel, v dnešní době, opak je pravdou. Jako rozhodčí pro výstavy a hlavní poradkyně chovu, jsem musela absolvovat náročné zkoušky z genetiky. Dnes jsem za to ráda a dodnes s těmito zkušenostmi pracuji.

Chci poděkovat všem majitelům našich štěňátek, že jim dali krásný domov a že naše odchovy doporučují svým známým. Máme odchované šampiony krásy, práce, ale hlavně zachránce životů, a to i v zahraničí. Pro nás je ideální majitel, který dá našemu pejskovi krásný domov, lásku a rodinné zázemí.


 

2 thoughts on “20 LET CHOVU TOLLERŮ

  1. Martina Pučánová

    Dobrý den,
    zaujala mě Vaše stanice s tollery. Teď právě hledáme fenku tollera. Toto plemeno jsme si hned s přítelem zamilovali.
    Plánujete vrh štěňátek? Měli bychom velký zájem.
    Jsme aktivní, mladý pár (ja-Martina 22 let a přítel 23 let) a rádi sportujeme. Běh nebo procházky jsou naši denní tradicí. Chceme ho brát všude s sebou (ven, na dovolenou i výlety). Prostě člen rodiny.
    Děkuji za přečtení a prosím o odpověď.

    S pozdravem Pučánová

    Reply
    1. Tomáš Jíra Post author

      Dobrý den, prosím zavolejte paní Matuskove na tel. číslo uvedené na hlavní straně… na email chodí málokdy. Děkuji za pochopení. Správce stránek Tomáš Jíra

      Reply

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..